Syafiq Fadeli's Channel

Loading...

31 December 2010

Manusia VS Hantu

Salam
Pernah dgr cite org kena rasuk etc??? Mesti r penah kan,bukannya sing dlm masyarakat kita neh. So, mcm biasa, bila ada yg dirasuk, meracau etc, kita akn panggil ustaz n bomoh utk setelkan masalah tu. Tapi… jeng jeng jeng. Tau x yg kita sebenarnya bleh setelkan masalah ni sendiri? Haaaa….. teruskan membaca.

Aku ni bukan org pakar sgt. Tp mengikut pengalaman aku n pglaman org2 lain yg aku tau, kita sbnrnya mampu nk hadapi masalah gini. X susah pun. Kita je xtahu. So bg sape2 yg salu dirasuk, or selalu tgk org yg apat dgn dia dirasuk, ni aku bg tips2 nk lindungi diri.

1 ::: Iman. Ni paling asas dlm nak defend diri. Kita mesti ada iman. Jgn main cakap je, maksud aku ni ialah iman yg btul2 iman. Nk tau lanjut, gi masjid dgr ustaz ngajar, jgn dok main agak2 jer. Tp secara ringkasna, kita kena yakin yang Allah itu ada, dia yg paling berkuasa, dia ciptakan makhluk etc. mesti yakin Allah itu ada. (ramai org pndai ckp je, tp bila cek balik hatinya, sbnrnya dia x yakin pun Allah tu ada. Jgn tunding jari, cek diri sndiri, sbb ia mungkin kita. Ia sgt halus, kdg2 kita pun x perasan, nauzubillah…)

2 ::: Solat. Haa, aku xnak cite pasal zikir ke, sedekah ke, doa pelindung diri ke, ni aku bgtau basic. Ko nak baca doa tertentu ko baca la, nak baca zikir tertentu utk elak gangguan makhluk ni, ko baca la, tapi semua tu x da nilai sekiranya ko x jaga solat. Ada sesetengah org bukan jaga solat, solat pun tidak. Tp bila kena rasuk, sibuk nk baca doa2 tu la doa2 ni la, jumpa ustaz tu la ustaz ni la. Pastu balik2 kena ganggu. Benda ni sume berpunca dari asas diri yng x kuat. Dia jauh dari Allah, solat diabaikan, mmg la sng diganggu bnda jahat. Mcm rumah jugak, kalo tiang asas x kuat, tiba2 kita buat rumah agam 8tingkat dgn segala mcm hiasan sekalipun,kejap je tu,runtuh la.

3 ::: Ayat Kursi. Ni la ayat paling femes kalo bhadapan dgn makhluk2 halus yg mengganggu ni. Ada ustaz2 or bomoh2 guna ayat yg pelbagai, tp aku nk tekankan 1 je kat sini, ayat kursi. Baca la ayat kursi ni sebagai pelindung diri, tp igt, kena baca dgn betul tajwid etc. baru berkesan.

Ni tips2 asas yg aku bg utk mencegah dari dirasuk. If dirasuk, bagilah pada yang pakar utk selesaikan. Kalo bagi aku, aku ada 2 style. Style 1, aku akan gunakan ayat2 al-quran utk halau bnda tu. Style 2, kalo aku rasa mcm mamat/minah tu menipu je, saje2 buat2 kena rasuk utk tarik phatian, aku x baca ayat2 dh, aku tampar laju2 sebijik, kompem sembuh. Jadi, kalo korg nk ‘dirasuk’ depan aku, sila pikir banyak kali ye. Hek3.

Tu je la…harap membantu la bg mereka2 yang berminat nak tau la kn…huhuhuhu.

Ok, salam.

30 December 2010

hantu~~~

salam...
huaaaaaaaaargh......so sleepy.
actually tonight i want to write something about how to protect ourself from being possessed or disturbed by supernatural creatures (like ghosts, jins etc). this is based on my experience and some others experiences dealing with this thing. but unfortunately, i am too sleepy already. cant type panjang2 ni, coz mata not allowed hehehe... it's ok. i'll try to post it tomorrow ok.
gud nite...
salam.

13 December 2010

Pemimpin yang Tenang

Salam.
Di hari yang berbahagia ini (sebab xda training hahaha), aku nak berkongsi beberapa petua untuk jadi seorang pemimpin yang dilihat tenang dan bijaksana oleh pengikut bawahan. Fahami betul2, aku tak cakap jd ‘pemimpin yg tenang dan bijaksana, tapi aku cakap jadi pemimpin yang ‘dilihat’ tenang dan bijaksana. Maklum lah, kadang2 pemimpin yang baik ni dia memang tenang dan bijaksana, tapi pengikut bawahan tak Nampak dia begitu. Dorang Nampak kita macam asyik gundah, stress, dilemma, bodoh, tak berpengalaman, etc. walaupun hakikatnya tidak begitu. Sebab itu orang2 yang tenang dan bijaksana juga harus tahu bagaimana untuk membuatkan orang nampak kita spt tenang dan bijaksana. Faham x?hehehehe

Macam ni…

Mata:
Jangan buka mata luas2 sgt. Tapi jgn sempit sgt. Buka mata anda tengah2 jer, kuyu ckit2 jer. Itu akan membuatkan orang fikir kita ni tenang, dan tidak mudah melatah, n di masa yang sama kita tidak la blur. So berada lah di tengah2. So, pengikut x dpt predict apa-apa idea yg ada dlm otak kita.

Dahi:
Tegangkan dahi, jangan bagi ada kedutan2 pada dahi. Walaupun panas dan terik mentari, jangan dikerutkan dahi, bagi dia x gerak apa2. Ini pun sama, akan membuatkan org fikir kita tak mudah melatah. Pemimpin yang baik kan tidak mudah melatah…

Dagu:
Jangan terlalu angkat, dan jangan terlalu tunduk.angkat ckit xpe, tunduk ckit pun xpe. Ini akan membuatkan org fikir yang kita ni sentiasa pandang ke depan, tidak hanya melihat pada tanah yang dipijak sekarang, tp melihat pada tanah yang akan dipijak selepas ini.

Mulut:
Bercakaplah dengan suara yang jelas. Jgn terlalu nyaring, kasar, dan jgn jugak terlampau halus. Cakaplah perkara2 yang penting dan menjurus kearah mencapai konklusi. Jgn bcakap mcm org dok ngumpat. Pastu nak tarik panjang2. Bnda simple pun mkn masa berjam-jam utk setel. Sedangkan bnda simple ni kejap je dh bleh setel. Dan juga d bahagian mulut, jgn suka sgt ketawa berdekah2. Ketawalah berpada2, biar ketawa kita perlahan dan pendek. X perlu nk ketawa panjang2. Senyum kena selalu ada, itu akan membuatkan org fikir kita ni hepi, dan mampu hadapi semua masalah dgn tenang, dan kita senyum sbb kita tahu mcm mana nk selesaikan masalah tu.

Muka:
Muka mestilah tidak menonjolkan emosi kita. Jgn bagi org tahu yg kita ni sedih ke, marah ke, hepi ke, biarlah muka kita ni rileeeeeek je, jgn bnyak reaksi sgt. Kalo x, senang sgt org nk salah gunakan kita, dan pengikut akan fikir kita ni pemimpin yang tidak mampu mengawal masalah sendiri, which is so bad. So kawal kedutan2 di dahi, di pipi, di sekitar bibir dan sekitar mata.

Huh, ok lah… cukup lah tu. Ari ni pasal muka je la. Pasal yang lain2 tu, next time la kita bincang yer… ok, gotta go. Daaaaa…..

TG Nik Abdul Aziz Nik Mat = 42/500

The Royal Islamic Strategic Studies Center untuk pertama kalinya menerbitkan buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” tahun 2009.

Para tokoh Muslim dari seluruh dunia yang terpilih masuk dalam daftar itu adalah kalangan Muslim yang dianggap memiliki kemampuan untuk mempengaruhi keadaan kemanusian dan mampu membawa perubahan dalam kehidupan ramai orang.

“500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia” sepanjang tahun 2009 itu, dibahagi dalam 15 katagori, antara lain katagori ulama, politik, cendekiawan, perempuan, pemuda, ilmu dan teknologi, media sampai katagori muslim radikal.

Nama tokoh Islam dari Malaysia yang tersenarai ialah Mursyidul Am PAS, TG Nik Abd Aziz Nik Mat yang menduduki tangga ke 42 dari keseluruhan 500 Muslim Yang Berpengaruh.

Tokoh Muslim dunia lainnya yang masuk dalam daftar 50 tokoh peringkat teratas dimulai dengan, Raja Saudi, Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud; pemimpin spritual Iran, Syed Ali Khamenei; PM Turki Recep Tayyib Erdogan; Imam Besar Masjid Al-Azhar dan Pimpinan Universitas Al-Azhar, Kairo, Dr Muhammad Sayyid Tantawi; Syaikh Yusuf Al-Qaradawi; Pimpinan Ikhwanul Muslimin Mesir Syaikh Mohammad Mahdi Akef, Sekjen Hizbullah, Syed Hassan Nasrallah dan Pimpinan Hamas, Khaleed Mishal.

Nama Anwar Ibrahim turut disenaraikan di dalam lis 450 “Honourable Mention” di dalam pencapaian di bidang masing-masing dan diantara tokoh Islam yang signifikan di dalam dunia. Nama Anwar Ibrahim tersenarai di bidang politik berserta dengan nama Tun Dr Mahathir Mohammad tetapi nama Mahathir tidak disenaraikan di dalam “Honorable Mention”.

Dari kalangan cendekiawan, daripada Malaysia yang tersenarai ialah Prof Emeritus Dato Osman Bakar, Timbalan Naib Chancellor, Universiti Malaya dan Professor Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Prof. Dr. Mohammad Hashim Kamali.

Mohideen Abdul Kadir, Naib Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang di dalam kategori Pembangunan sementara Kumpulan Raihan turut tersenarai di dalam katagori Seni dan Budaya.

Dua orang pemimpin SIS yang kerap menimbulkan kontroversi dan pendokong Islam liberal di kalangan feminis, Sharifah Aljeffri dan Zaynah Anwar juga disenaraikan.

Dalam pengantar buku yang diterbitkan untuk membantu dan membuka wawasan tentang pengaruh umat Islam di dunia saat ini dan beragamnya kelompok-kelompok Islam yang ada di seluruh dunia.

Penyusunan buku ini melibatkan pengamat dunia Islam yang namanya sudah dikenal secara meluas di dunia antarabangsa, Profesor John Esposito dan Profesor Ibrahim Kalin sebagai editor utama.

08 December 2010

Rempuh Halangan VS Langgar Halangan

What is the difference between rempuh halangan dan langgar halangan???

Rempuh halangan means they prepare some ‘halangan’ like 6 feet wall, 12 feet wall, tarzan swing, etc, and we are required to go through the tests so that we can pass it. Finally we will win the game with glory.

Langgar halangan means they prepare some ‘halangan’ and we PLAN to go through it, so we run as fast as possible to pass the tests, but we fail to do it. So at the time that we are supposed to go through the halangan, we fail to do it, and we crash them. And yes, we do not pass it. Finally we will reach the ending line with injury.

So, for jamboree next week, we must rempuh halangan. Don’t langgar2 okeyh. Baru la menang, dpt hadiah, hahahahaha.

Mau training menari sumazau pulak ni. Yeah yeah yeah!!!

07 December 2010

LIBK 21 UiTM Sabah: Aku punya kisah!

LIBK 21, haaaaa…
Ok, aku plan nak cite pasal LIBK 21 UiTM Sabah ni petang ckit, tp memandangkan aku xda keje, 1B pun masih belum buka, so bagus aku taip ni siap2 dulu kan. Begini alkisahnya…

Bakal Komander (BK)
Seperti mana2 BK dalam mana2 LIBK, mereka amatlah lemau dah lembab. Macam aku jugak dulu hahahahaha. Tapi lepas training dlm 1minggu, dorang dah tunjukkan prestasi yang ok la… nak kata mengagumkan n menggemparkan tu, mcm over lak kan. Tp better la dari dorg punya 1st day hari tuh. Lebih2 lagi bila CC1 LIBK tuh bagi hadiah yang bernama ‘ubat malas’ hehehehe. Huh, sape la CC1 yang kejam n mecho tuh………..

Jadual
Jadualnya rilexs yg amat2 sgt. Kalo compare dgn LIBK sebelum ni, mmg LIBK kali ni agak renggang n rilex. Tahniah la pd BK tuh sbb dpt LIBK yg amat rilex. Kalo igt time aku dulu, habis xtvt malam, ada lagi ‘xtvt malam’ yg haram punya, time tu la yg paling sakit, tp paling best pun yang tu la hehehehehe. Kalo igt aku dulu kena LIBK di segamat johor, punya la itam. Kadar kegelapan kulit itu sungguh mempesonakan. Nk dibandingkan dgn BK yg baru ni, dorg itam ckit je dowh… xpe2, next LIBK kasi padat lagi jadual ye. Hehehe.

Latihan
Aku dpt pngalaman baru LIBK ni bila ia melibatkan latihan di kem tentera. Kami ke kem paradise selama 3 hari. Aku pnah gi kem tentera sebelum ni, tp bukan la dlm LIBK kan hehehe. Risau lak aku coz according to my juniors, sblm ni ada bnyk ‘benda aneh’ di sana. Serius aku risau gak. Risaukan aku ckit2 je la. Aku risaukan member2 komander yg ‘berpotensi’ (haha) n BK-BK tu, mana tau ada yg lemah semangat ke pe kan, maklum la, aku mana kenal dorang, mana tau sape kuat sape lemah kan… tp Alhamdulillah di kem tu, sume ok. Latihan di kampus lak ok je, penat mmg penat la, nama lagi LIBK kan. Kalo xnak penat, balik tidur umah sambil tgk cite spongebob la… oit jgn main2, spongebob katun feveret aku tuh.

Komander Pengiring
Majority adalah junior intake 20, coz cni kurang senior yg free. So, ok la, asalkan ada komander pengiring, ajar budak2 apa yang patut, ok la tuh hehehe. Kadang2 bila tengok komander2 ni, teringat member2 komander shah alam. Ingat tu mmg ingat, tapi, kdg2 aku rasa geram jugak… ye la, lebih2 lagi dgn kes yang baru2 ni aku tau dr komander shah alam. Geram n kecik ati, tapi biarlah kan, xkan nk cite di blog kot. Mmg r blog aku, tp org free nak baca hehehehe.

Jurulatih
Sempoi. Hahaha. Tu la pkataan yg paling sesuai. Dpt jurulatih2 yg best n sempoi, bleh dibawa bgurau n bergelak ketawa dlm irama gembira yng meruntun kalbu hahahaha. Paling best aku tgk encik Mad Nor, sbb biasanya aku buat lawak dia la yang paling cepat dpt tangkap lawak aku, orang lain masih terpinga2, dia dah gelak besar dah hahahaha.

KULIT
Oit… pasal kulit ni sensitip ok… no komen la. Korang paham2 sendiri la yer. Hehehe. Anggap je macam terpakai garnier yang salah formula pemutihan. Hahahaha.

Hurm, tu je la kot… xtau dah pe nak taip. Dgn erti kata lain, aku x sabar2 dh nak kuar ni hahahaha. Mari kita pi 1B hehehe. Kepada komander2 baru, selamat bertugas. Kepada komander2 lama, jadilah contoh tauladan yang baik kepada adik2 baru, jadilah ikon mereka, jadilah insan2 yang mereka kagumi. I really meant these.

..::ONCE COMMANDER FOREVER COMMANDER::.

I Still Can't See The Land, We Are Still Too High.

Salam
Dear Diary,
Today is my second day training for ‘something’ and I still… erm, I dunno what to say, dunno how to describe. Nope, I know how to describe, I just don’t know how to actually describe these thoughts to make sure people don’t misjudge me, or maybe hate me. Because right now, my thoughts are a lil bit naughty. Nope nope, they are not naughty at all. They are completely true and serious, I just don’t know how to tell people that these thoughts are really true eventhough they are completely opposing their thoughts. Argh, my words are juggling around, I just don’t know…

Let me describe all the things in Tasawur…

Imagine a mountain. There are 10 people trying to reach the top. A man who used to be at the top says that they have to use track A, and then a man from nowhere says that they have to use track B coz it SEEMS clearer and easier. But that is the problem, the track is not the right track coz it just ‘seems’ to be that way. And the effect is, people use track B coz they believe on what they see at the beginning of the road, ignoring what might appear at the middle of the way, denying all justifications.

Ok, I think that ‘simile’ has cleared the air. At least for me, I have spoken. And for the rest of the people, up to you. If you can understand that, so it’s a gift for you.

By the way, morning training is finished and now is the time to have some rest. Anybody want to join me to 1B??? hehehehe. Need to withdraw money and buy some things.

Oh ya, I want to write something about my experience during LIBK 21 UiTM Sabah, but maybe later. After this la, kejaaaaaap lagi. Right now, post this one first hehehe.

Tadaaaaa.

24 November 2010

LIBK 21

hOOO!!!!
Now I am attending LIBK (latihan intensif bakal komander) 21st intake at UiTM Sabah. i am the CC1 for the training, and it is really tiring. today is the 3rd day of the training and my skin tone is already blacken by the sun. pedih wooo...and the voice, so far still ok, but sometimes i feel a lil bit pain in throat. like usual la... hahahaha

hurm, after this training, i will go to Kedah with my friends to attend Jamboree for Commanders and it will be another blackening event for us. it's ok, no matter what is the halangan and rintangan datang menjelma, we will try our best to be the best in the jamboree. pendek kata, mau jadi juara la... (ofkoz la, semua org pun nak jadi juara kan,mana da nak kalah...)

haiya...no more thing to be shared laa....next time la,if i have stories to be told,i'll see u again later.hurm, i really want to have ice cream, but it might booom my voice. but, ah never mind la...malam ni p koperasi hahahahaha. mamam2, sedap2.

daaaaa....
salam.

18 November 2010

ALAMAK...!!!

Haaaaaaaaaa....Pernah tengok cerita ni???



HAHAHA... It is a local TV show that does pranks to people (celebs or public). I like this show, and somehow I am practicing that 'crazy pranks' outside the television. Hahahaha, a lot of my friends had been my victims successfully, like right now, I just came back from doing prank to Arif and he was scared like hell just now. It is fun. I mean, all of them were fun. We laughed and laughed. (It normally ends with 'Happy Birthday!!!')

But suddenly I realize, someday they will do this thing to me. Maybe they are waiting for my next birthday. U know, all my victims 'bersatu-padu' and make the biggest prank ever for me, I just can't imagine their revenge, it will be very very very classic. so, eventhough I was really enjoy pranking people, but when I think about what will they do for me, I become... "ALAMAK...!!!" mampos.....

17 November 2010

CELCOM PENJAHAT!!! HUH!!!

Haaaa… Ini sangat2 bikin panas.

After solat raya this morning, I phone called a girl who is in my 8pax number for about 15 minutes (both of us use CELCOM 8PAX), and after that I checked the balance, I had rm9.55. That means, it cost me around 50 cents.

Just now I phone called the same person but disconnected. So I tried to call another friend, also using CELCOM, but different plan, the person is using ‘Upax’. I called her for about 1 minute, and then I checked the balance; you know how much was that? My balance was RM 4.38, that means that 1 minute phone call cost me around RM5!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

What the HELLo!!!!!!!!!!!!!!!

Ini satu penindasan!!!

Ini satu penipuan!!!

Ini satu pelanggaran hak asasi manusia!!!

Ini satu ketidak adilan!!!

CELCOM S**K*!!!!!!

Sekian terima kasih.

Kisah Madam JP

Dear blog,
(Dear blog??? somehow it sounds erotic.. hahaha)

Why So SeriOus??? Why So SeriOus??? 


Yesterday I went to Language Department IPG Gaya, I just wanted to submit my 3 chapters of AE, and then I wanted to submit some books that I borrowed from SAC. These were the plot:

  1. I came into the department.
  2. I saw Mr. Lourdes, so I met him and submit the books that I borrowed. Mr Lourdes checked the list, so the borrowers’ names were there; the books’ titles were also there, so everything was fine. The submission finished smoothly.
  3. I went to Madam Clara’s table to submit my AE.
  4. I went to Mr. Gerrard’s room to take SAC’s key (SAC: a room where I had to place the books back in their racks). But I couldn’t find the key, I just kept looking for it because I wanted to be hurry.
  5. Mdm JP saw me!! Jeng jeng jeng!!!
  6. She called me and asked ‘what are you looking for?’ with ‘nada xpuas hati mcm mau marah2’.
  7. I said ‘I want to submit the books that I borrowed from SAC, the AE books’.
  8. She said ‘No! You have to meet Mr. Lourdes first, you have to tell him, sign the record book, you can’t simply go into the room and put the books there!!!’ (lebih kurang mcm ni la dia cakap, dgn nada yg bikin panas)
  9. I said ‘yes mam, I already met Mr Lourdes and did the procedures, and now is the final procedure, putting the books into SAC’. (dengan nada selamber n senyum, nada sindir mcm langsung x affected dgn kemarahannya. Tp dlm hati panas jugak la)
  10. she said, ‘Oh OK’. (oh ok??????oh that was not ok, definitely)


Finally the princess and the prince lived happily ever after…The End.

p/s: Thank God I still had my rationality yesterday, if not, I don’t know what would come from my gorgeous tongue. U know, me ‘gorgeous’ tongue, right? Tadaaaaaa.

16 November 2010

mari melukis 2


Save Them!!!

p/s: do u think singing 'baby baby baby hooooo' like that is cute? do u think it's 'male' enough??????huh!
p/s: justin bieber hater!

Mari Melukis


Common scenarios at town... no offense, hahahaha.

10 November 2010

MAHER ZAIN - Open Your Eyes

I've listened to this song for many many many days huhuhu. But just now I watched a short clip that used this song as the theme music. And there was the lyric on screen. I read the lyric, and MashaAllah... it is so beautiful. Then i googled the lyric and read the whole of it. credit! The song is telling the stories of wonders that Allah has created, and for me, the song itself is one of those wonders. Alhamdulillah...

MAHER ZAIN - Open Your Eyes
Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

06 November 2010

An Entry That Not So Many People Like To Read

Who do we think we are???

Let’s count together, how many seconds left do we have to live before we die (for real). Let’s count, starting from the number ‘0’…

0…




You know what, we can’t even sure that we will live at the next second. ‘0’ means, yes we know we are living now, but the next second, which is after this second, are we sure that we still have this breath? Are we sure that this soul will still in this body? We are not sure… we can’t be sure.

Such a terrifying topic I bring here, for sure, free readers don’t prefer to read this stuff, because for them, we must read something about the world. Yeah rite, about foods, about songs, about movies, about fashions, about gossips… all about the current world. Are we one of these readers? Put down your finger from your forehead, no need to think. If we are still thinking of the correct answer, or maybe thinking of the rationales or reasons for being like that, let me help you: Yes most of us are a part of them, and no reason!

We are too busy looking at the branches of a tree. We do not plant any interest to the tree at all, we don’t even know what kind of tree is that. We are too busy making us feeling satisfy with our delusional world, for God sake. We are not blind, we are given maps to be followed but we choose to blind ourselves. We want to feel that this world is everything even we clearly know that it is not. It is just a tiny creation from the whole thing. This earth, this life, is a very important short period to determine our eternal future which is an important tiny part from the whole fantastic plan. The plan! We are now living on a path that specifically follow the God’s plan without any minuscule distraction. We are moving forward…

Look at ourselves. Please be shame. We live in this world following our own books, the ones that we created with our ‘super-duper’ reasons and rationales that brighten all the dark places and perfume all the fetidness of wrongdoings and sins. We deny the mighty God. By knowing that, are we scared enough? If not, please be scared.

We celebrate our sins. We are proud with our evilness. We tell our friends and laugh together to celebrate our ‘achievements’ of having sex with so many girls and women. We respect people with pervert mouth that swear and confidently talk about how good they are in knowing about how to do bad things. We listen, we laugh, we like. Okay fine, and now let’s think. With all of these achievements of fulfilling our passion to gain our self-satisfaction, how will it ends? Where do we want to bring all these things? Have we being given some kind of exception to get through the judgment day without the judgment? No judgment on the judgment day? No need to think, because I believe we straightly get the answers when we saw those question marks. Because we have these schemata, we know but we refuse to follow. Why? Because WE ARE TOO BUSY FEELING SO SATISFY.

We are not allowed to know a lot of secrets that The God keeps from us. One of them is our death. When and where. Today or tomorrow. Due to the enemies’ swords or alcohol addict. We just do not know. How about we prepare from now. Prepare for our own death, for our own future. Don’t simply say about living in heaven unless we prepare well, following the guidance that has been given, been delivered by our beloved prophet (PBUH). Have faith, don’t loose hope.

For people (including me, no exception) who are reading this and still planning to continue your never-ending-life with blings and names, please rethink.

Turn to the right path. It is still there, waiting for us to walk on it.

Count back, with faith, how many seconds left do you have:

0…..

…..

…..

…..

Who do we think we are…

Pengakhiran Itu Sebuah Permulaan.

Gambaran Hari Qiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah: 

ⅰ- Pemimpin yang adil. 

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah. 

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid. 

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah. 

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah". 

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai). 

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah. 


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda. 

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi. 

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana. 

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin. 

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan. 

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana. 

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. 

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.



☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber: Amar Sufi

||xyah minta izin jika mau 'share'||

02 November 2010

POEMISI...??? (poem + puisi)

Suddenly something came into my mind, when was the last time I created a new poem??? Funny, because actually 'art' is like my middle name, I live in artistic things, I find happiness in them, I found myself in them! That made me turned on my laptop and let the fingers and heart did their parts... and at the end, this poem 'appeared'.

RASA CINTA

Bila ada suara bertanya
Apa kau lihat pada cinta
Bila saatnya cinta
Dimana tempatnya cinta

Nescaya lidahku pasti kelu
Mataku terus menjadi kaku
Kerna bagiku cinta itu semesta
Cinta itu adalah segala-gala

Maka bagaimana kan ku tunjukkanmu cinta
Sedang ia wujud berwarna sejuta
Pejam dan celikmu dijanjikan rasa
Huraian bahagia dan cengkaman kecewa

Maka cinta
Bukan untuk ku tulis dengan pena
Kerna penaku menulis dengan cinta
Bukan untuk ku tunggu saat ketika
Kerna tiap saatku diselubungi cinta

Dengan cinta
Jiwa dan tubuhku punya harga dan nyawa
Terbang dan terhempas mengulit rasa
Namun cinta tiada pernah hilang di jiwa
Sekali datang selamanya bertakhta

Dan cinta inikah yang kau tanya
Maka diamku ini sebagai jawabnya
Kerna cintaku tidak bertugu bermenara
Ia cuma halus, ia cuma rasa.

30 October 2010

...A Story Of A Lady On Her First Night...

Something that attracted me the most this morning on FB, a post entitled “MALAM PERTAMA KITA”. I adapted it into English. A story about a woman, who was at her first night…

A single thing to make us think,
To picture the wonder of the first night,
The night that has nothing to do with passion and fervor only,
The night that has nothing to do with the men-women business…

It is her first night with The Death,
The night that leaves the family’s tears…

On the day, the bride was exclusively pampered,
She didn’t even have to take bath…but been bathed…
Her body is wholly unwrapped,
Opened without any tiny cover,
No shame at all, at all…
The whole body was being rubbed and cleaned,
All dirt were pulled out from all cavities on her body,
Before they put in the white tiny cottons into them…

That was her…
That was her body…
Just like the time she was born in here…

After the pampering bath,
She was suited with the white bridal dress…
The one that rare people wear,
The famous dress called ‘kafan’.
And the perfumes been perfumed on the dress,
The head, waist, and legs were been tightened,
Look… Look closely… Look at her look.
The coffin is prepared as the bridal dais,
And the bride laid alone…

The bride was been marched in a sorrow parade around her village,
Families and neighbors were joining,
All of them were going to the palace of eternal, as the symbol of the root…
All steps were slow and grey,
So did the heart,
Beautiful rhythm of ‘Azan’ and ‘Zikir’ were recited,
And the ‘Talqin’ became the ‘Aqad’…
The grave became the ‘Wali’,
2 beautiful white stones as the witnesses and they all were there earlier…
She was left with the aroma of rose, alone…
She was alone…
She was waiting…
To be visited, and asked about her life…

The first night of wonder or fear,
Accompanied by worms and other underground animals and insects,
On the bed of earth…

7 steps they left her there,
The guardians that are assigned, Munkar wa Nakir,
Came…
Asked…
And then nobody knows,
Either she has got pleasures,
Or tortures…

We will be there,
We will face what this lady faced,
But after the part that nobody knows what happened to her,
Nobody knows what will happen to us.
It is still… A secret…

29 October 2010

Madam Patsy's Farewell Party


Salam.

Okay, set! We are going to have a farewell party for Madam Patsy, our coordinator. This is the details:

Venue : Tanjung Aru (Beach 1)
Date    : 2nd Nov 2010 (Tuesday)
Time    : 0800 – 1200

As usual, we must have a committee to run the activity. So these are the committee members, any question and change, you can refer to me ASAP.

Abang pengerusi      : Syafiq.

Abang2 ayam            : Adi (K), Pojie, Zack, Taufiq.

Abang2 jamuan         : “Pasukan Scrabble Elit C4”
                                       (Syafiq, Adi, Joe, Pojie, Shahrul)

Abang2 hadiah          : Ibrahim (K), Dutz, Shahrul.

Abang2 games         : Joe (K), Kasz.

Abang2 DSLR           : Onesensei (K), Arif.

Abang2 show            : Faris (K)

Abang2 prank            : ???? (rahsia, nama lagi prank)

Kakak2 Potluck         : Semua Girls C4 (bawak le apa2 yg bleh makan)

So, untuk merealisasikan impian rakyat jelata, beta minta RM5 sorang, sila bayar pd bendahara istana, Ibrahim Ismail. Yang girls bleh bayar pada bendahari on da spot, Farah Zariza. Kalo x cukup minta lagi nanti, kalo lebih kami bagi balik.

Ok, that’s all. This party will be a very simple and leisure party, so no need to stress2 owkeh. Eventhough it is simple, but make sure it will be memorable.

For abang2 AJK, please make sure you do your part. Kalo x, adoi… susah gua bro…

OK beres, setel.


Yang sesungguhnya bersungguh-sungguh,
Syafiq Fadeli