Syafiq Fadeli's Channel

Loading...

29 October 2011

Siapa MANUSIA TERBAIK Menurut Hadith Rasulullah??? (For those who want to be the best, read this)

Manusia yang paling baik ialah yang paling baik ahklaknya.
Manusia yang paling baik adalah yang paling banyak membaca dan memahami agamanya, paling taqwa kepada ALLAH, yang paling banyak melakukan amar ma’ruf nahi mungkar, dan paling suka menyambung tali persaudaraan.
Manusia yang paling baik ialah yang paling banyak manfaatnya untuk sesama manusia. Manusia yang paling baik ialah manusia yang paling baik dalam membayar hutangnya. 
Manusia yang paling baik ialah manusia yang berhati tulus dan berlidah lurus.
Sahabat bertanya apa yang dimaksud berhati tulus ?
Rasul menjawab : hati yang taqwa, bersih tidak menyembunyikan dosa, tidak lalim dan tidak dengki.
Sesudah itu apa ?
Beliau menjawab, yang mengembangkan kehidupan dunia sambil tetap mencintai akhirat.
Ditanya lagi, sesudah itu apa ?
Rasul menjawab, mukmin dengan akhlaq yang baik.
Manusia yang paling baik ialah yang panjang usianya dan baik amalnya.

Yang paling baik diantara kamu ialah yang paling sederhana dalam dunia dan paling cinta kepada akhirat.
Yang paling baik diantata kamu adalah yang membela kepentingan keluarga selama tidak dalam dosa.
Yang paling baik diantara kamu ialah yang paling baik terhadap keluarganya.
Aku ( Rasul ) yang paling baik terhadap keluargaku, tidak akan memuliakan perempuan kecuali lelaki yang mulia, tidak merendahkan perempuan kecuali lelaki yang rendah pula.
Yang paling baik diantara kamu adalah yang paling baik terhadap isteri dan anak-anaknya.
Yang paling baik diantara kamu adalah yang selalu mempelajari Al’quran dan selalu mengajarkannya.
Yang paling baik diantara kamu adalah yang tidak meninggalkan akhirat karena dunianya dan tidak meninggalkan dunia karena akhiratnya dan tidak bergantung pada orang lain.
Yang paling baik diantara kamu ialah orang yang kalau kamu pandang mengingatkanmu kepada ALLAH, yang pembicaraannya menambah ilmu dan yang amalnya mengantarkanmu kepada akhirat.

Yang paling baik diantara ummatKu ialah orang yang bila engkau melihatnya engkau ingat kepada ALLAH.
Yang paling jahat diantara ummatKu ialah yang berjalan kesana kemari menyebarkan fitnah, mengadu domba orang yang saling mengasihi, berbuat kejam, menganggu orang tanpa tanggung jawab.
Yang paling baik diantara ummatKu ialah yang bersaksi bahwa tidak ada tuhan selain ALLAH dan Aku adalah Rasulullah, yang apabila berbuat baik merasa bahagia,bila berbuat salah meminta maaf.
Yang paling jahat diantara ummatKu ialah yang lahir dan tumbuh besar ditengah kemewahan, lalu perhatiannya hanyalah macam-macam makanan, pakaian dan menyombongkan diri dalam pembicaraan.
Yang paling baik diantara ummatKu ialah para ulamanya.
Yang paling baik diantara ulamanya adalah yang paling penyanyang diantara mereka.
Ketahuilah, ALLAH akan mengampuni empat puluh orang alim sebelum mengampuni satu dosa orang jahil.
Yang paling baik diantara ummatKu adalah yang berdo’a sambil membawa manusia kepada kecintaan kepada-Nya.
Yang paling baik diantara orang islam ialah mereka yang orang lain selamat dari gangguan lidah dan tangannya.

Amal yang baik engkau tinggalkan dunia dalam keadaan lidahmua basah karena berzikir kepadaNya.
Amal yang paling baik adalah beriman pada ALLAH, kemudian berjihad, kemudian haji yang mabrur, cinta karena ALLAH, benci karena ALLAH, sholat pada waktunya dan berbuat baik pada orang tua, ilmu karena ALLAH.
Ilmu akan bermanfaat bersamamu dengan amalmu, baik amal itu sedikit maupun banyak.
Bekerja mencari nafkah secara halal, engkau masukan rasa bahagia kedalam hati saudaramu yang mukmin, engkau bayarkan hutangnya, engkau berikan dia makanan.
Amal yang paling utama iman pada ALLAH dan mencintai manusia.
Iman yang paling utama, engkau mencintai dan membenci karena ALLAH, engkau gerakan lidahmu untuk berzikir, engkau mencintai manusia seperti mencintai diri sendiri.
Engkau benci sesuatu menimpa manusia seperti engkau benci hal itu menimpa dirimu sendiri.
Engkau berkata baik atau diam.

18 October 2011

Sakit itu penebus dosa

Dari Abu Said dan Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah saw bersabda, "Tiadalah seorang Muslim itu menderita kelelahan atau penyakit atau kesusahan (kerisauan hati) hingga tertusuk duri melainkan semua itu akan menjadi penebus kesalahan-kesalahannya." 
(Hadith riwayat Bukhari - Muslim)

15 October 2011

10,000!!!

Alhamdulillah,
my latest pageviews is now over 10,000!!!!!


Malique feat Lah Ahmad - Cuba Lagi


Salam,
OK, currently saya sgt suka dgr lagu hip hop, specifically saya suka rap dari Malique (ex too phat), so kpd sapa2 yg berminat n nk dgr lagu hip hop yg best n sgt cool, u guys can listen to Malique's. Currently dia ada release beberapa lagu hit yg mmg best seperti Cerita Kedai Kopi (feat Salam), Senyum (feat Najwa), Mantera Beradu (feat M.Nasir), Perang Dah Tamat (feat Rabbani) dan yg terbaru Aku Maafkan Kamu (feat Jamal Abdillah). Time saya dok google2 lagu beliau, tiba2 terjumpa lagu Cuba Lagi ni, and I think this song is really2 nice. Featuring Lah Ahmad of VE (one of my fav singers). So please go listen to this song somewhere, but here I give u the lyric. Enjoy!

CUBA LAGI

Satu dua tiga dan empat
Cuba berkali masih tak dapat
Lupakan sakit segan dan penat
Nanti di puncak pasti terubat
Empat tiga dua dan satu
Puncak yang betul aku di situ
Ada dah dekat ramai yang berbatu
Cuba lagi dik ku tunggu
Chorus
Ku cuba berkali-kali
Masih tak menjadi-jadi
Tapi ku tak patah hati
Tiap kali gagal aku cuba lagi
Aku cuba lagi aku cuba lagi
Hanya yang lemah kan lari
Jadi lelaki dan cuba lagi
Nah bukan senang
Hendak menang
Apatah lagi jadi juara
Nah bukan senang nak jadi bintang
Apatah lagi jadi lagenda
Aku tahu aku fasih
Nombor satu yup aku masih
Terima kasih seteru bersekutu
Keranamu aku bertambah mutu
Tetapi kebelakangan ini aku tepu
Hampir beku ni buku lirik kosong nak berdebu
Hilang sengat hilang seri hilang seru hilang merdu
Mata tutup kepala tertelungkup
Pintu dengar ketuk oh anak ku menjenguk
Papa jangan kerut dahi
Tukar niat baca Bismillah mesti jadi
Ulang Chorus
Buat lagu hebat radio tak nak main
Apa boleh buat buat lagu lain
Aku dengar sedap dia dengar lain
Mungkin lepas menang AIM dia main
Jangan cari pasal kaji hujung pangkal
Buat lagi sampai tiada orang boleh sangkal
Sampai orang kampung kata pakai tangkal
Sampai gadis kota tidur tepuk bantal
Sampai orang-orang gaji pun hafal
Tapi selagi tak berlaku tawakal
Ganda usaha bukan simpati
Percaya besok lusa buat lagi
Mereka tanya sampai mana
Yo nampak langit sampai sana
Tiada makna kalau tiada fakta
Lihat carta situ ku diwarta
Ulang Chorus
Ma kata ku pandai Pa kata ku kuat
Jikalau cari jalan tak jumpa ku buat
Ke sini ke sana hanya satu garis lurus
Jangan menoleh mana-mana jalan terus
Ku bukan jenis suka omong kosong
Tolong dengar dik jangan bodoh sombong
Lima ribu tahun atau lima saat
Kalau kita mahu kita dapat
Banyak laki berapa jati
Banyak janji berapa ditepati
Cuma dara sunti minta puji
Anak jantan minta uji
Lepas cakap besar tanam pokok
Pasti belum boleh berteduh besok
Dan kalau tak berbuah doa sehari lagi
Tuah akan sampai dengan Taming Sari sekali
Ulang Chorus

10 October 2011

Syafiq Fadeli - HIJAU (Hip Hop Version)

Salam,
sila tonton vid ni dan komen ok...
Hanya sekadar hiburan bernasihat
Enjoy it.

Lagu asal: Zainal Abidin

04 October 2011

Rumah untuk disewa di Kota Bharu. Baru + Murah!!!!

Assalamualaikum,
Rumah teres 2 tingkat untuk disewa di alamat
16, Taman Sri Iman,
Mukim Teluk,
Panji, Kota Bharu, Kelantan.

Keistimewaan:
1. Rumah baru 4 tahun siap diduduki
2. Terletak di kawasan selamat, ada pengawal.
3. Ada taman permainan, surau, pusat Qiraati.
4. 3KM dari Hospital USM, Mydin Hypermarket, Pusat beli belah Kubang Kerian.
5. 5KM dari Airport.
6. 4KM dari pusat bandar Kota Bharu.
7. 3-4KM dari sekolah rendah dan menengah.
8. Saiz rumah 20 kaki X 50 kaki, 4 bilik tidur, 3 bilik air.
9. Ada kabinet dapur, rel langsir, kipas di setiap bilik.
10. Sewa rumah RM700/bulan. Deposit 1 bulan, sewa 1 bulan, deposit air & letrik RM150.


Berminat: Sila hubungi Puan Hanisah 019-9356099


p/s: Puan Hanisah is my mother


MAAF, RUMAH INI SUDAH DISEWA... ;)

03 October 2011

Your Suggestion, Please =)

Salam,
Sorry for this late entry.
I'm now currently busy making a page on FB,
it is called Dakwah Online, it is just a temporary name.
I'll consider other names too, the best will be selected then.
InshaAllah it'll be released next year...
So... I hope you guys can give me some suggestions or questions
so I can answer them by posting a new entry on my blog,
or making a videolog that will be included in the upcoming page.
Really need your suggestions and questions,
your cooperation is highly appreciated.
Thank you guys ;)