Syafiq Fadeli's Channel

Loading...

31 December 2010

Manusia VS Hantu

Salam
Pernah dgr cite org kena rasuk etc??? Mesti r penah kan,bukannya sing dlm masyarakat kita neh. So, mcm biasa, bila ada yg dirasuk, meracau etc, kita akn panggil ustaz n bomoh utk setelkan masalah tu. Tapi… jeng jeng jeng. Tau x yg kita sebenarnya bleh setelkan masalah ni sendiri? Haaaa….. teruskan membaca.

Aku ni bukan org pakar sgt. Tp mengikut pengalaman aku n pglaman org2 lain yg aku tau, kita sbnrnya mampu nk hadapi masalah gini. X susah pun. Kita je xtahu. So bg sape2 yg salu dirasuk, or selalu tgk org yg apat dgn dia dirasuk, ni aku bg tips2 nk lindungi diri.

1 ::: Iman. Ni paling asas dlm nak defend diri. Kita mesti ada iman. Jgn main cakap je, maksud aku ni ialah iman yg btul2 iman. Nk tau lanjut, gi masjid dgr ustaz ngajar, jgn dok main agak2 jer. Tp secara ringkasna, kita kena yakin yang Allah itu ada, dia yg paling berkuasa, dia ciptakan makhluk etc. mesti yakin Allah itu ada. (ramai org pndai ckp je, tp bila cek balik hatinya, sbnrnya dia x yakin pun Allah tu ada. Jgn tunding jari, cek diri sndiri, sbb ia mungkin kita. Ia sgt halus, kdg2 kita pun x perasan, nauzubillah…)

2 ::: Solat. Haa, aku xnak cite pasal zikir ke, sedekah ke, doa pelindung diri ke, ni aku bgtau basic. Ko nak baca doa tertentu ko baca la, nak baca zikir tertentu utk elak gangguan makhluk ni, ko baca la, tapi semua tu x da nilai sekiranya ko x jaga solat. Ada sesetengah org bukan jaga solat, solat pun tidak. Tp bila kena rasuk, sibuk nk baca doa2 tu la doa2 ni la, jumpa ustaz tu la ustaz ni la. Pastu balik2 kena ganggu. Benda ni sume berpunca dari asas diri yng x kuat. Dia jauh dari Allah, solat diabaikan, mmg la sng diganggu bnda jahat. Mcm rumah jugak, kalo tiang asas x kuat, tiba2 kita buat rumah agam 8tingkat dgn segala mcm hiasan sekalipun,kejap je tu,runtuh la.

3 ::: Ayat Kursi. Ni la ayat paling femes kalo bhadapan dgn makhluk2 halus yg mengganggu ni. Ada ustaz2 or bomoh2 guna ayat yg pelbagai, tp aku nk tekankan 1 je kat sini, ayat kursi. Baca la ayat kursi ni sebagai pelindung diri, tp igt, kena baca dgn betul tajwid etc. baru berkesan.

Ni tips2 asas yg aku bg utk mencegah dari dirasuk. If dirasuk, bagilah pada yang pakar utk selesaikan. Kalo bagi aku, aku ada 2 style. Style 1, aku akan gunakan ayat2 al-quran utk halau bnda tu. Style 2, kalo aku rasa mcm mamat/minah tu menipu je, saje2 buat2 kena rasuk utk tarik phatian, aku x baca ayat2 dh, aku tampar laju2 sebijik, kompem sembuh. Jadi, kalo korg nk ‘dirasuk’ depan aku, sila pikir banyak kali ye. Hek3.

Tu je la…harap membantu la bg mereka2 yang berminat nak tau la kn…huhuhuhu.

Ok, salam.

30 December 2010

hantu~~~

salam...
huaaaaaaaaargh......so sleepy.
actually tonight i want to write something about how to protect ourself from being possessed or disturbed by supernatural creatures (like ghosts, jins etc). this is based on my experience and some others experiences dealing with this thing. but unfortunately, i am too sleepy already. cant type panjang2 ni, coz mata not allowed hehehe... it's ok. i'll try to post it tomorrow ok.
gud nite...
salam.

13 December 2010

Pemimpin yang Tenang

Salam.
Di hari yang berbahagia ini (sebab xda training hahaha), aku nak berkongsi beberapa petua untuk jadi seorang pemimpin yang dilihat tenang dan bijaksana oleh pengikut bawahan. Fahami betul2, aku tak cakap jd ‘pemimpin yg tenang dan bijaksana, tapi aku cakap jadi pemimpin yang ‘dilihat’ tenang dan bijaksana. Maklum lah, kadang2 pemimpin yang baik ni dia memang tenang dan bijaksana, tapi pengikut bawahan tak Nampak dia begitu. Dorang Nampak kita macam asyik gundah, stress, dilemma, bodoh, tak berpengalaman, etc. walaupun hakikatnya tidak begitu. Sebab itu orang2 yang tenang dan bijaksana juga harus tahu bagaimana untuk membuatkan orang nampak kita spt tenang dan bijaksana. Faham x?hehehehe

Macam ni…

Mata:
Jangan buka mata luas2 sgt. Tapi jgn sempit sgt. Buka mata anda tengah2 jer, kuyu ckit2 jer. Itu akan membuatkan orang fikir kita ni tenang, dan tidak mudah melatah, n di masa yang sama kita tidak la blur. So berada lah di tengah2. So, pengikut x dpt predict apa-apa idea yg ada dlm otak kita.

Dahi:
Tegangkan dahi, jangan bagi ada kedutan2 pada dahi. Walaupun panas dan terik mentari, jangan dikerutkan dahi, bagi dia x gerak apa2. Ini pun sama, akan membuatkan org fikir kita tak mudah melatah. Pemimpin yang baik kan tidak mudah melatah…

Dagu:
Jangan terlalu angkat, dan jangan terlalu tunduk.angkat ckit xpe, tunduk ckit pun xpe. Ini akan membuatkan org fikir yang kita ni sentiasa pandang ke depan, tidak hanya melihat pada tanah yang dipijak sekarang, tp melihat pada tanah yang akan dipijak selepas ini.

Mulut:
Bercakaplah dengan suara yang jelas. Jgn terlalu nyaring, kasar, dan jgn jugak terlampau halus. Cakaplah perkara2 yang penting dan menjurus kearah mencapai konklusi. Jgn bcakap mcm org dok ngumpat. Pastu nak tarik panjang2. Bnda simple pun mkn masa berjam-jam utk setel. Sedangkan bnda simple ni kejap je dh bleh setel. Dan juga d bahagian mulut, jgn suka sgt ketawa berdekah2. Ketawalah berpada2, biar ketawa kita perlahan dan pendek. X perlu nk ketawa panjang2. Senyum kena selalu ada, itu akan membuatkan org fikir kita ni hepi, dan mampu hadapi semua masalah dgn tenang, dan kita senyum sbb kita tahu mcm mana nk selesaikan masalah tu.

Muka:
Muka mestilah tidak menonjolkan emosi kita. Jgn bagi org tahu yg kita ni sedih ke, marah ke, hepi ke, biarlah muka kita ni rileeeeeek je, jgn bnyak reaksi sgt. Kalo x, senang sgt org nk salah gunakan kita, dan pengikut akan fikir kita ni pemimpin yang tidak mampu mengawal masalah sendiri, which is so bad. So kawal kedutan2 di dahi, di pipi, di sekitar bibir dan sekitar mata.

Huh, ok lah… cukup lah tu. Ari ni pasal muka je la. Pasal yang lain2 tu, next time la kita bincang yer… ok, gotta go. Daaaaa…..

TG Nik Abdul Aziz Nik Mat = 42/500

The Royal Islamic Strategic Studies Center untuk pertama kalinya menerbitkan buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” tahun 2009.

Para tokoh Muslim dari seluruh dunia yang terpilih masuk dalam daftar itu adalah kalangan Muslim yang dianggap memiliki kemampuan untuk mempengaruhi keadaan kemanusian dan mampu membawa perubahan dalam kehidupan ramai orang.

“500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia” sepanjang tahun 2009 itu, dibahagi dalam 15 katagori, antara lain katagori ulama, politik, cendekiawan, perempuan, pemuda, ilmu dan teknologi, media sampai katagori muslim radikal.

Nama tokoh Islam dari Malaysia yang tersenarai ialah Mursyidul Am PAS, TG Nik Abd Aziz Nik Mat yang menduduki tangga ke 42 dari keseluruhan 500 Muslim Yang Berpengaruh.

Tokoh Muslim dunia lainnya yang masuk dalam daftar 50 tokoh peringkat teratas dimulai dengan, Raja Saudi, Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud; pemimpin spritual Iran, Syed Ali Khamenei; PM Turki Recep Tayyib Erdogan; Imam Besar Masjid Al-Azhar dan Pimpinan Universitas Al-Azhar, Kairo, Dr Muhammad Sayyid Tantawi; Syaikh Yusuf Al-Qaradawi; Pimpinan Ikhwanul Muslimin Mesir Syaikh Mohammad Mahdi Akef, Sekjen Hizbullah, Syed Hassan Nasrallah dan Pimpinan Hamas, Khaleed Mishal.

Nama Anwar Ibrahim turut disenaraikan di dalam lis 450 “Honourable Mention” di dalam pencapaian di bidang masing-masing dan diantara tokoh Islam yang signifikan di dalam dunia. Nama Anwar Ibrahim tersenarai di bidang politik berserta dengan nama Tun Dr Mahathir Mohammad tetapi nama Mahathir tidak disenaraikan di dalam “Honorable Mention”.

Dari kalangan cendekiawan, daripada Malaysia yang tersenarai ialah Prof Emeritus Dato Osman Bakar, Timbalan Naib Chancellor, Universiti Malaya dan Professor Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Prof. Dr. Mohammad Hashim Kamali.

Mohideen Abdul Kadir, Naib Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang di dalam kategori Pembangunan sementara Kumpulan Raihan turut tersenarai di dalam katagori Seni dan Budaya.

Dua orang pemimpin SIS yang kerap menimbulkan kontroversi dan pendokong Islam liberal di kalangan feminis, Sharifah Aljeffri dan Zaynah Anwar juga disenaraikan.

Dalam pengantar buku yang diterbitkan untuk membantu dan membuka wawasan tentang pengaruh umat Islam di dunia saat ini dan beragamnya kelompok-kelompok Islam yang ada di seluruh dunia.

Penyusunan buku ini melibatkan pengamat dunia Islam yang namanya sudah dikenal secara meluas di dunia antarabangsa, Profesor John Esposito dan Profesor Ibrahim Kalin sebagai editor utama.

08 December 2010

Rempuh Halangan VS Langgar Halangan

What is the difference between rempuh halangan dan langgar halangan???

Rempuh halangan means they prepare some ‘halangan’ like 6 feet wall, 12 feet wall, tarzan swing, etc, and we are required to go through the tests so that we can pass it. Finally we will win the game with glory.

Langgar halangan means they prepare some ‘halangan’ and we PLAN to go through it, so we run as fast as possible to pass the tests, but we fail to do it. So at the time that we are supposed to go through the halangan, we fail to do it, and we crash them. And yes, we do not pass it. Finally we will reach the ending line with injury.

So, for jamboree next week, we must rempuh halangan. Don’t langgar2 okeyh. Baru la menang, dpt hadiah, hahahahaha.

Mau training menari sumazau pulak ni. Yeah yeah yeah!!!

07 December 2010

LIBK 21 UiTM Sabah: Aku punya kisah!

LIBK 21, haaaaa…
Ok, aku plan nak cite pasal LIBK 21 UiTM Sabah ni petang ckit, tp memandangkan aku xda keje, 1B pun masih belum buka, so bagus aku taip ni siap2 dulu kan. Begini alkisahnya…

Bakal Komander (BK)
Seperti mana2 BK dalam mana2 LIBK, mereka amatlah lemau dah lembab. Macam aku jugak dulu hahahahaha. Tapi lepas training dlm 1minggu, dorang dah tunjukkan prestasi yang ok la… nak kata mengagumkan n menggemparkan tu, mcm over lak kan. Tp better la dari dorg punya 1st day hari tuh. Lebih2 lagi bila CC1 LIBK tuh bagi hadiah yang bernama ‘ubat malas’ hehehehe. Huh, sape la CC1 yang kejam n mecho tuh………..

Jadual
Jadualnya rilexs yg amat2 sgt. Kalo compare dgn LIBK sebelum ni, mmg LIBK kali ni agak renggang n rilex. Tahniah la pd BK tuh sbb dpt LIBK yg amat rilex. Kalo igt time aku dulu, habis xtvt malam, ada lagi ‘xtvt malam’ yg haram punya, time tu la yg paling sakit, tp paling best pun yang tu la hehehehehe. Kalo igt aku dulu kena LIBK di segamat johor, punya la itam. Kadar kegelapan kulit itu sungguh mempesonakan. Nk dibandingkan dgn BK yg baru ni, dorg itam ckit je dowh… xpe2, next LIBK kasi padat lagi jadual ye. Hehehe.

Latihan
Aku dpt pngalaman baru LIBK ni bila ia melibatkan latihan di kem tentera. Kami ke kem paradise selama 3 hari. Aku pnah gi kem tentera sebelum ni, tp bukan la dlm LIBK kan hehehe. Risau lak aku coz according to my juniors, sblm ni ada bnyk ‘benda aneh’ di sana. Serius aku risau gak. Risaukan aku ckit2 je la. Aku risaukan member2 komander yg ‘berpotensi’ (haha) n BK-BK tu, mana tau ada yg lemah semangat ke pe kan, maklum la, aku mana kenal dorang, mana tau sape kuat sape lemah kan… tp Alhamdulillah di kem tu, sume ok. Latihan di kampus lak ok je, penat mmg penat la, nama lagi LIBK kan. Kalo xnak penat, balik tidur umah sambil tgk cite spongebob la… oit jgn main2, spongebob katun feveret aku tuh.

Komander Pengiring
Majority adalah junior intake 20, coz cni kurang senior yg free. So, ok la, asalkan ada komander pengiring, ajar budak2 apa yang patut, ok la tuh hehehe. Kadang2 bila tengok komander2 ni, teringat member2 komander shah alam. Ingat tu mmg ingat, tapi, kdg2 aku rasa geram jugak… ye la, lebih2 lagi dgn kes yang baru2 ni aku tau dr komander shah alam. Geram n kecik ati, tapi biarlah kan, xkan nk cite di blog kot. Mmg r blog aku, tp org free nak baca hehehehe.

Jurulatih
Sempoi. Hahaha. Tu la pkataan yg paling sesuai. Dpt jurulatih2 yg best n sempoi, bleh dibawa bgurau n bergelak ketawa dlm irama gembira yng meruntun kalbu hahahaha. Paling best aku tgk encik Mad Nor, sbb biasanya aku buat lawak dia la yang paling cepat dpt tangkap lawak aku, orang lain masih terpinga2, dia dah gelak besar dah hahahaha.

KULIT
Oit… pasal kulit ni sensitip ok… no komen la. Korang paham2 sendiri la yer. Hehehe. Anggap je macam terpakai garnier yang salah formula pemutihan. Hahahaha.

Hurm, tu je la kot… xtau dah pe nak taip. Dgn erti kata lain, aku x sabar2 dh nak kuar ni hahahaha. Mari kita pi 1B hehehe. Kepada komander2 baru, selamat bertugas. Kepada komander2 lama, jadilah contoh tauladan yang baik kepada adik2 baru, jadilah ikon mereka, jadilah insan2 yang mereka kagumi. I really meant these.

..::ONCE COMMANDER FOREVER COMMANDER::.

I Still Can't See The Land, We Are Still Too High.

Salam
Dear Diary,
Today is my second day training for ‘something’ and I still… erm, I dunno what to say, dunno how to describe. Nope, I know how to describe, I just don’t know how to actually describe these thoughts to make sure people don’t misjudge me, or maybe hate me. Because right now, my thoughts are a lil bit naughty. Nope nope, they are not naughty at all. They are completely true and serious, I just don’t know how to tell people that these thoughts are really true eventhough they are completely opposing their thoughts. Argh, my words are juggling around, I just don’t know…

Let me describe all the things in Tasawur…

Imagine a mountain. There are 10 people trying to reach the top. A man who used to be at the top says that they have to use track A, and then a man from nowhere says that they have to use track B coz it SEEMS clearer and easier. But that is the problem, the track is not the right track coz it just ‘seems’ to be that way. And the effect is, people use track B coz they believe on what they see at the beginning of the road, ignoring what might appear at the middle of the way, denying all justifications.

Ok, I think that ‘simile’ has cleared the air. At least for me, I have spoken. And for the rest of the people, up to you. If you can understand that, so it’s a gift for you.

By the way, morning training is finished and now is the time to have some rest. Anybody want to join me to 1B??? hehehehe. Need to withdraw money and buy some things.

Oh ya, I want to write something about my experience during LIBK 21 UiTM Sabah, but maybe later. After this la, kejaaaaaap lagi. Right now, post this one first hehehe.

Tadaaaaa.